علائم بالانس نبودن چرخ خودرو و نحوه تشخیص آن

عدم بالانس نبودن چرخ ها

عدم بالانس نبودن چرخ ها به معنای عدم توازن وزن خودرو روی لاسیتک های خودرو است. به عبارت دیگر، برخی از چرخ‌ها وزن بیشتری را نسبت به چرخ‌های دیگر تحمل میکنند. عدم بالانس نبودن چرخ ها می‌تواند آسیب‌های جدی به قطعات جلوبندی خودرو و لاستیک‌ها وارد کند. اگر چرخ‌ها به درستی بالانس نشوند و وزن خودرو به طور دقیقی بین لاستیک‌ها توزیع نشود باعث مشکلاتی از جمله:لرزش فرمان در سرعت بالا، کاهش عمر لاستیک‌ها، سایش غیر یکنواخت در لاستیک‌ها، تداخل در سیستم ترمز خودرو، افزایش مصرف سوخت، کشیده شدن ماشین به یکطرف خاص خواهد شد. با ماهمراه باشید در ادامه این مقاله از بازرگانی افضلی هر کدام از علائم بالانس نبودن لاستیک ها رو بصورت مفصل توضیح خواهیم داد.

۱. لرزش فرمان در سرعت بالا

لرزش فرمان در سرعت‌های بالا می‌تواند از نشانه های بالانس نبودن چرخ ها باشد. اگر در سرعت‌های بالاتر از 80 الی 90 کیلومتر در ساعت حس می‌کنید که فرمان خودرو شروع به لرزیدن می‌کند، این ممکن است به دلیل عدم بالانس بودن چرخ‌ها باشد. لرزش فرمان به علت عدم بالانس بودن چرخ‌ها در سرعت‌های بالا ایجاد می‌شود. وقتی که چرخ‌ها بالانس نباشند، وزن غیریکنواخت روی آن‌ها توزیع که منجر به ایجاد لرزش در فرمان می‌شود. این مسئله همچنین می‌تواند منجر به خرابی قطعات جلوبندی خودرو شود.  از این رو، اگر فرمان خودرو شما در سرعت‌های بالا لرزش دارد، بهتر است بلافاصله به مغازه آپاراتی مراجعه کنید تا بالانس بودن چرخ‌ها بررسی کنید و آنها رو بالانس کنید تا از وقوع مشکلات جدی همچون تصادف جلوگیری کنید.

عدم بالانس نبودن چرخ ها
عدم بالانس نبودن چرخ ها

۲. ساییدگی غیر معمول لاستیک ها

ساییدگی غیر معمول لاستیک‌های خودرو معمولاً ناشی از عدم بالانس بودن چرخ‌ها است. بالانس صحیح چرخ‌ها به معنای توازن وزن در هر چهار چرخ جلو و عقب خودرو است. عدم بالانس بودن چرخ‌ها باعث ساییدگی غیر معمول لاستیک‌ها، کاهش عمر لاستیک، افزایش لرزش خودرو، افزایش سر و صدا در خودرو می‌شود. از همین رو، اگر متوجه شوید که یک یا چند لاستیک خودرو بیشتر یا کمتر از لاستیک های دیگر ساییده شده‌اند، این یکی از علائم بالانس نبودن لاستیک ماشین است. در صورت لزوم، می‌توانید با تنظیم بالانس چرخ‌ها و یا تعویض لاستیک‌ها این مشکل را رفع کنید و از ساییدگی غیر معمول لاستیک ها جلوگیری کنید.
همچنین مشکل داشتن جلوبندی خودرو نیز می‌توانند عامل دیگری در ساییدگی غیر معمول لاستیک‌ها باشند. به عنوان مثال، اگر قطعه‌های جلوبندی فرسوده یا خراب باشند، این مسئله می‌تواند تاثیر بر عملکرد لاستیک‌ها داشته و منجر به ساییدگی ناهماهنگ آن‌ها شود. به‌طور کلی،بالانس بودن لاستیک‌ها از اهمیت ویژه‌ای برخوردار است که باعث عملکرد بهتر خودرو می‌شود.

۳. کمتر شدن عمر لاستیک

وقتی چرخ‌ها بالانس نیستند، فشار و وزن بطور نامناسب بر روی لاستیک‌ها توزیع می‌شود که می‌تواند باعث ساییدگی غیر معمول و سایش زودرس لاستیک‌ها شود. بنابراین، تراز کردن چرخ‌ها به صورت دوره‌ای از اهمیت بالایی برخوردار است.همچنین عدم جابه‌جایی (rotation) منظم لاستیک‌ها و عدم بالانس بودن چرخ‌ها می‌توانند باعث کاهش عمر لاستیک‌ها شوند. در واقع، جابه‌جایی منظم لاستیک‌ها به معنای تغییر مکان لاستیک‌ها بین چرخ‌ها است که ساییدگی غیر معمول لاستیک ها را کاهش و  عمر لاستیک‌ها را افزایش می‌دهد.‌ همچنین برای افزایش عمر لاستیک ها می‌توانید با تنظیم باد لاستیک ها با استفاده از کمپرسور باد و دستگاه بالانس درجه باد عدم بالانس نبودن چرخ هارو برطرف کنید

مطلب پیشنهادی:درجه باد لاستیک و انواع آن

۴. تداخل در سیستم ترمز

تداخل در سیستم ترمز نیز از علائم بالانس نبودن چرخ می‌باشد.  تداخل در سیستم ترمز احتمالا به عواملی مانند لنت های ترمز مربوط نباشد و عوامل دیگری نظیر عدم بالانس بودن چرخ‌ها نیز باعث تداخل در سیستم ترمز خودرو شوند. بالانس نبودن چرخ‌ها می‌تواند به طور مستقیم تاثیری بر عملکرد سیستم ترمز داشته باشد؛ زیرا چرخ‌های بالانس نشده باعث ایجاد لرزش‌ و نوسانات غیرمعمول در خودرو میشوند که مانع از عملکرد صحیح سیستم ترمز خواهند شد. به عنوان مثال، اگر یک یا چند چرخ خودرو بالانس نشوند، لرزش و نوسان آن‌ها منجر به فشار ناپایدار بر روی دیسک ترمز و سایر قطعات سیستم ترمز میشوند که باعث خرابی قطعات و ضعف عملکرد سیستم ترمز می‌شود.

۵. بیشتر شدن مصرف سوخت

عدم بالانس بودن چرخ‌ها می‌تواند باعث افزایش مصرف سوخت خودرو شود. زیرا وزن خودرو به صورت متناسب بین چرخ‌ها تقسیم نشده و در نتیجه فشار بر روی موتور افزایش می‌یابد. این باعث افزایش نیاز به نیروی بیشتر برای حرکت خودرو می‌شود، که نتیجتاً موتور باید بیشتر تلاش کند و سوخت بیشتری برای این کار مصرف کند. بنابراین، بالانس چرخ‌های خودرو می‌تواند باعث کاهش مصرف سوخت شود. برای این کار می‌توانید به یک مغازه آپاراتی متخصص مراجعه کنید تا چرخ‌های خودرو را بخوبی بالانس کند و به این ترتیب مصرف سوخت خودرو را کاهش دهید.

۶. کشیده شدن ماشین به یک طرف خاص

کشیده شدن خودرو به یک سمت خاص می‌تواند ناشی از عدم بالانس بودن چرخ‌ها باشد. این وضعیت می‌تواند باعث مشکلات فرمان‌پذیری خودرو شود، زیرا فشار نامناسب روی چرخ‌ها می‌تواند فرمان خودرو را به یک طرف بکشاند. اگر فرمان خودرو به یک سمت کشیده شد یا فرمان سفت شد باید چرخ ها رو بالانس کنید.

 

مطلب پیشنهادی:فواید استفاده از دستگاه بالانس

عدم بالانس نبودن چرخ ها
عدم بالانس نبودن چرخ ها

بهترین بالانس لاستیک ماشین کدام است؟

امروزه از طریق دو روش بالانس درجا و بالانس کامپیوتری لاستیک ماشین هارو بالانس میکنند.

  • بالانس درجا یا بالانس روکار: یک دستگاه بالانس معمولی است که بدون نیاز به باز کردن چرخ، امکان بررسی بالانس بودن چرخ ها را برای کاربر فراهم می‌کند. این دستگاه معمولا در مغازه های آپاراتی و  تعمیرگاه‌های محلی استفاده می‌شود. در فرآیند بالانس درجا که شامل یک الکتروموتور است که با استفاده از یک صفحه چدنی، لاستیک را حرکت می‌دهد تا سرعت آن به محدوده ۸۰ الی ۹۰ کیلومتر در ساعت برسد. قبل از شروع عملیات بالانس، با استفاده از گچ روی لاستیک علامت گذاری می‌شود تا نقاطی از لاستیک را که نیاز به نصب وزنه بالانس دارند، مشخص شوند. دستگاه بالانس دارای یک لامپ فلاشر خاص است که با چشمک زدن‌های پیوسته و گردش لاستیک، نقطه‌ای که نیاز به نصب وزنه دارد را مشخص می‌کند. مقدار و وزنه مورد نیاز نیز بر روی صفحه نمایشگر دستگاه نمایش داده می‌شود. در نهایت، وزنه بالانس در نقطه مشخص شده روی لاستیک نصب می‌شود.
  •  بالانس کامپیوتری:  در بالانس کامپیوتری امکان انجام بالانس لاستیک ها به صورت دقیقتر و هوشمندتر وجود دارد. در این روش، لاستیک از ماشین جدا شده و روی دستگاه بالانس کامپیوتری نصب می‌شود. با استفاده از الگوریتم‌های پیشرفته و دقیق، مکان و نقطه‌ای که نیاز به نصب وزنه دارد، به صورت دقیق و خودکار تعیین می‌شود.در این روش، محل دقیق نصب وزنه‌های بالانس روی صفحه دستگاه مشخص می‌شود و وزنه‌ها به صورت دقیق، در همان نقطه نصب می‌شوند. دقت بالانس کامپیوتری بسته به کالیبره شدن صحیح و مرتب آن بسیار بالا است. روش بالانس کامپیوتری از بالانس درجا به طور قابل توجهی دقیق‌تر و کارآمد‌تر است.بنابراین، به لحاظ دقت و کارایی، بهترین و منطقی ترین گزینه برای بالانس لاستیک ها بالانس کامپیوتری است.

 

سوالات متداول درباره علائم بالانس نبودن چرخ خودرو

بالانس چرخ خودرو چه زمانی باید انجام شود؟

زمان بالانس چرخ‌ها به عوامل متعددی بستگی دارد و نمی‌توان زمان دقیقی برای آن تعیین کرد. اما در حالت کلی، توصیه می‌شود که هر 6 ماه یا هر 8000 تا 9000 کیلومتر، به یک مغازه آپارتی مراجعه کرده و عدم بالانس بودن چرخ‌ها را بررسی کنید.

عواقب بالانس نکردن لاستیک

اگر چرخ‌ها به درستی بالانس نشوند و وزن خودرو به طور دقیقی بین لاستیک‌ها توزیع نشود:

  • عمر لاستیک‌ها کاهش می‌یابد
  • سایش غیر معمول در لاستیک‌ها ایجاد می‌شود
  • باعث لرزش فرمان در سرعت بالا خواهد شد
  • تداخل در سیستم ترمز ایجاد میشود
  • مصرف سوخت خودرو افزایش می یآبد
  • ماشین به یکطرف خاص کشیده می‌شود.

 

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *