کمپرسور باد (پمپ باد) چیست؟

کمپرسور باد و انواع آن

کمپرسور باد یک دستگاه مکانیکی است که هوا را فشرده می‌کند. این دستگاه در آپاراتی‌ها و صنایع مختلف برای طیف گسترده‌ای از کاربردها از جمله باد کردن لاستیک‌ها، تخلیه روغن و روغن ترمز، تعویض تسمه تایم و لنت ترمز، صافکاری و رنگ‌آمیزی، ساخت و ساز، خودروسازی، پتروشیمی، صنعت غذا، پزشکی، الکترونیک، آزمایشگاه‌ها، کشاورزی، حمل و نقل، و هواپیما سازی استفاده می‌شود.

انواع کمپرسور باد

اگر قصد خرید پمپ باد را دارید باید بدانید که این دستگاه را در انواع و مدل‌های مختلفی تولید می‌کنند که هر یک از آن‌ها دارای ویژگی‌های منحصر به فردی می‌باشند. از آن جایی که هر یک از این محصولات با دیگری متفاوت هستند در نتیجه قیمت انواع پمپ باد نیز با هم متفاوت می‌باشد. مهم‌ترین نمونه از انواع دستگاه باد عبارتند از:

کمپرسور سیلندری
این نوع کمپرسور‌ها از نوع روغنی هستند و در حجم‌های مختلف ۲۴، ۵۰، ۸۰ و ۱۰۰ لیتر تولید می‌شوند. یکی از مهم‌ترین معایب این دستگاه لرزش و سر و صدای زیاد آن در حین کار می‌باشد.

کمپرسور پیستونی
این نمونه از کمپرسور‌ها نیز روغنی بوده و صدای زیادی دارند. این نوع کمپرسور‌ها در دسته پمپ‌های صنعتی قرار می‌گیرد و حجم مخزن آن حداقل ۱۵۰ لیتر می‌باشد. این محصول به دلیل سر و صدای زیاد برای مصارف خانگی مناسب نمی‌باشد و باید در کارخانه‌ها از آن استفاده کرد.

کمپرسور باد یخچالی
این نوع پمپ‌ها از نمونه‌های روغنی کمپرسور می‌باشند که باید هر ۶ ماه یکبار روغن آن‌ها را عوض کرد. این محصولات فاقد صدا هستند و می‌توان برای مصارف خانگی و بیمارستانی از آن‌ها استفاده کرد. حجم مخزن این دسته از کمپرسور‌ها بین ۱۰ تا ۴۰۰ متغیر می‌باشد، از این رو نمونه‌هایی با حجم کم‌تر را برای مصارف خانگی و نمونه‌های با ظرفیت بالاتر را برای استفاده در کارخانه‌ها به کار می‌گیرند.

کمپرسور باد خشک
این نمونه را می‌توان به عنوان مدرن‌ترین نمونه از کمپرسور‌ها معرفی کرد. این محصول به روغن نیاز ندارد و صدای بسیار کمی دارد. قیمت کمپرسور باد‌هایی که جزء این دسته هستند، نسبت به بقیه مدل‌ها بیشتر می‌باشد.

کاربرد کمپرسور باد در آپاراتی ها

کمپرسور باد یک ابزار ضروری در هر آپاراتی است که هوا را از محیط اطراف فشرده کرده و در مخزن خود ذخیره می‌کند. هوای فشرده تولید شده توسط کمپرسور باد، برای طیف وسیعی از کاربردها در آپاراتی‌ها استفاده میشود که به میتوان به استفاده از ابزار های بادی مانند آچار بکس بادی  ، جک های بادی ، تنظیم باد و پنچری لاستیک و غیره اشاره کرد. 

از نمونه‌های خانگی این پمپ‌ها برای پاشش آب با فشار زیاد استفاده می‌کنند تا بتوان با کمک آن برای شستن حیاط و ماشین‌ها استفاده کرد اما در حالت کلی این دستگاه کاربرد‌های زیادی غیر از استفاده در آپاراتی دارد که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • استفاده در نجاری
  • رنگ‌آمیزی با استفاده از پیستوله‌ها
  • رنگ‌آمیزی اتومبیل‌ها در کارگاه‌های رنگ‌آمیزی
  • خدمات دندان پزشکی
  • استفاده از مته و چکش‌های پنوماتیک
  • استفاده در تفنگ بادی برای تمیز کاری
  • قابل استفاده در صنعت ساختمانی و نساجی
  • قابل استفاده در صنایع تولیدی و مواد غذایی

آموزش نحوه‌ی استفاده ازکمپرسور‌های باد

از آن جایی که پمپ باد در موارد مختلفی مورد استفاده قرار می‌گیرد، خوب است که با نحوه استفاده از آن آشنا شویم. در حالت کلی برای کار با این دستگاه باید مراحل مختلفی را طی کنید که مهم‌ترین آن‌ها عبارتند از:

  • ابتدا میزان روغن دستگاه را بررسی کنید.
  • اتصال فیلتر هوای ورودی
  • چک کردن شیر اطمینان
  • بستن شیر تخلیه
  • نصب کوپلینگ‌ها
  • نصب فیلتر هوای خروجی
  • اتصال شیلنگ
  • چک کردن رله و یا اتومات پمپ
  • دستگاه را به برق وصل نمایید.
  • در حین کار با استفاده گیج میزان فشار هوای خروجی را کنترل کنید.
  • در پایان کار، شیر تخلیه را باز کنید.

لزوم استفاده از کمپرسور باد برای آپاراتی

در آپاراتی و تعمیرگاه‌های مکانیکی از پمپ باد‌ها استفاده می‌کنند که در اکثر موارد از نمونه پیستونی این محصولات استفاده می‌شود. در این مراکز برای استفاده از اسپری رنگ، پیستوله‌ها، دمنده‌های پر قدرت و استفاده از انواع سنباده‌ها از این دستگاه استفاده می‌کنند. همچنین برای بکس باد و تجهیزات پولیش نیز از این وسیله استفاده می‌شود. باد کردن لاستیک و استفاده از درجه باد نیز از جمله اقداماتی است که به این نوع دستگاه‌ها احتیاج دارد.

هزینه نگهداری از کمپرسور باد

در حین استفاده از پمپ باد باید به این نکته توجه داشته باشید که این دستگاه به تعمیر و نگهداری احتیاج دارد. قبل از استفاده روزانه باید سطح پمپ روغن و نشتی آن مورد بررسی قرار بگیرد و تسمه را نیز باید بررسی کنید. در هفته باید فیلتر‌ها را شسته و یا این که تعویض نمایید و مخزن دستگاه را تخلیه کنید. اما سرویس این پمپ‌ها به صورت سالیانه انجام می‌گیرد و نیازی نیست ماهانه آن را سرویس کنید. اگر چه سرویس دوره‌ای دستگاه با هزینه‌هایی همراه می‌باشد اما این کار به افزایش طول عمر آن کمک می‌کند. مبلغی که برای سرویس و نگهداری از این پمپ‌ها باید پرداخت شود با توجه به شرایط دستگاه و قیمت کمپرسور متفاوت می‌باشد.

گاهی اوقات نیازی به تعویض قطعه و یا تعمیر آن ندارید اما در برخی شرایط باید هزینه‌های بالایی برای سرویس کردن دستگاه پرداخت نمایید. در صورت مشاهده کوچک‌ترین ایراد سریعاً دستگاه را مورد بررسی قرار دهید و در شرایط لزوم از یک تعمیرکار کمک بگیرید. معمولا هزینه سرویس‌های دوره ای چندان زیاد نمی‌شود اما در شرایطی که بخواهید برای تعویض یک یا چند قطعه اقدام نمایید، قطعا هزینه‌های بالاتری باید پرداخت نمایید.

کلام آخر

دستگاه پمپ باد یکی از تجهیزات بسیار کاربردی در صنایع مختلف می‌باشد که با ایجاد هوای فشرده به راه‌اندازی برخی دستگاه‌ها کمک می‌کند. این وسیله را در انواع و مدل‌های مختلفی تولید می‌کنند که برخی از آن‌ها برای مصارف خانگی و بعضی دیگر از نمونه‌ها در کارخانه و کارگاه‌ها مورد استفاده قرار می‌دهند. تنوع بالای این محصولات سبب می‌شود تا قیمت کمپرسور بادی یکسان نبوده و نتوان قیمت ثابتی را برای آن‌ها در نظر گرفت. برای خرید این محصول کافیست که یک نمونه مناسب را انتخاب نمایید که با بودجه ای که برای کار در نظر گرفته اید، مطابقت داشته باشد.

 

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پنج × پنج =